Yerseke dorp

Geschiedenis van Yerseke (spreek uit als ‘Ierseke). Yerseke is een dorp gelegen aan de Oosterschelde in de gemeente Reimerswaal, op Zuid-Beveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Het telt nu ongeveer 6700 inwoners (2015).

Het dorp is vooral bekend om zijn mossel- en oestercultuur. Toeristen komen naar Yerseke voor de Oosterschelde, waar je kunt zeilen, duiken, zeehonden kunt spotten. Ze komen voor de oesters, mosselen en kreeften. Een rondleiding, verzorgd vanuit B&B SintAnna, is een prima manier om alles hierover te weten te komen. Yerseke is ook bekend vanwege haar jaarlijks terugkerende Oesterfestival bij de Oesterij. Veel toeristen doen Yerseke aan om de zee te proeven. In de vele restaurant die Yerseke rijk is worden dagelijks de lekkerste gerechten bereidt.

De vroegste vermelding van Yerseke is uit 966, onder de naam Gersika. Zoals zoveel dorpjes op de Zeeuwse eilanden ontstond de nederzetting op een kreekrug waar men zich onder andere bezighield met hoeden van schapen. Veronderstelt wordt wel dat de naam Gersika/Gersicha afgeleid is van deze vroegere “kreek”. Voor 1600 was Yerseke een landbouwdorp. Er werd vooral zout gewonnen uit de veenlagen en er werd meekrab verbouwd. Na de stormvloeden, zoals de Sint Felix vloed in 1515, kwam Yerseke aan het water te liggen en ging men zich bezighouden met visserij.

Vanaf ongeveer 1870 werd in Yerseke begonnen met het kweken van oesters.  Voor dit doel werden oesterputten gebouwd. Ook ging de mosselcultuur een steeds belangrijker plaats innemen voor het dorp. De mosselcultuur dateert uit de 15e eeuw. In het dorp heeft de enige mosselveiling van de wereld, waar ook vissers uit naburige vissersdorpen hun mosselen komen veilen. Naast de kweek van oesters en mosselen wordt ook op kreeften gevist, de beroemde Oosterschelde kreeft.

Het Oosterscheldemuseum. Midden op het dorp bevindt zich het VVV met daarnaast het Oosterscheldemuseum. Het Oosterscheldemuseum is een klein museum, waar u van alles kunt zien en lezen over de Oosterschelde. Het laat zien hoe er in vroegere tijden mosselen en oesters gekweekt werden en er wordt een korte film vertoond over de mosselkweek vandaag de dag. Voor meer informatie zie   www.oosterscheldemuseum.nl

De Odulphuskerk. Deze nu hervormde kerk valt op door haar afmetingen. Toch is deze kerk vroeger veel groter geweest. Het gebouw heeft een tamelijk treurige geschiedenis achter de rug. Het in de periode 1335-1413 gebouwde bedehuis was gewijd aan Sint Odulphus. Het gebouw werd in 1532 grotendeels in de as gelegd. Alleen het koor, het transept (zijbeuk) en de toren bleven gespaard. Na herstel volgde in 1821 een nieuwe brand. De toren liep zware schade op en werd drie jaar later afgebroken. In 1887 verrees een neogotische toren. Deze is in mei 1940 kapot geschoten door Franse troepen. Zij vuurden vanaf schepen in de Westerschelde, in een poging de Duitse opmars tot staan te brengen. De hele kerk is toen in vlammen opgegaan. Na herstel is het gebouw in 1948 weer in gebruik genomen. Er wordt nu elke zondag een dienst gehouden. De kerk is in van begin juni tot half september op woensdagen en zaterdagen geopend voor het publiek.
Verder is Yerseke heel wat kerken rijk. De Sint Anna was de enige katholieke kerk, maar is sinds 2003 gesloten. Naast de hervormde kerk zijn er nog een viertal kerken, waarvan de kerk van de gereformeerde gemeente de grootste is. Haar spitse ranke punt steekt ver boven alles uit.