rondleidingen, oesters rapen & vaartochten

Rondleiding. Laat u alles vertellen over oesters, mosselen en kreeften. Maak een wandeling langs de havens met haar mossel-en oesterkotters en mosselveiling. Kijk binnen bij autentieke oesterhuisjes die nog altijd in bedrijf zijn. Zie hoe de Oesterputten werken en aai een kreeft. In de ruim één uur durende rondleiding wordt u alles verteld over wat Yerseke zo bijzonder maakt. Aansluitend is er een mooie gelegenheid om in het seizoen de Zeeuwse oesters, mosselen en kreeft te proeven! Voor rondleidingen kunt u bij ons terecht, voor het proeven:  de Oesterij,  Josefien Pekaar of Oesters en Bubbels. De rondleiding is er voor alle leeftijden. Heeft u specifieke wensen? Vraag ons ernaar, bel of mail gerust!

Oesters rapen. Twee keer per dag, op telkens weer andere tijden (!) is het laagwater, de Oosterschelde trekt zich dan terug. Op dat moment komen de slikken droog te liggen en kunnen er oesters geraapt worden. Het gaat hier op de Zeeuwse creuse. Op vele plekken liggen en groeien oesters die dan door iedereen verzameld kunnen worden. Vaak hechten oesters zich vast aan oude muurtjes in het water of aan brokken steen. Je ziet ze ook als, prachtige “bloemen”, aan elkaar verschroeid. Deze kun je het beste laten liggen, omdat ze later thuis met geen mogelijkheid open te krijgen zijn. Trek laarzen aan en neem een beiteltje en hamer mee als je ze ook van de muurtjes wilt tikken. Een prachtige belevenis! Oesters rapen mag tot 10 kilo per persoon, maar er zijn wel een aantal regels waar men zich aan dient te houden. Vraag er naar, of ga mee met ons of een andere gids. De beste maanden om zelf oesters te rapen zijn de maanden met een ´r´ in de naam (september, oktober, etc.). In het Frans zeg je huitres tegen oesters, of anders gezegd : 8 (huit) R.


Voor een impressie, lees hier het artikel in het NRC van december 2018

De mosselfabriek. Als je een mosselfabriek wilt bezoeken, kan dat. Dit moet wel op voorhand geregeld worden en kan alleen als ze dan ook daadwerkelijk productie draaien. Nadat de mosselen uit de Oosterschelde zijn opgevist en voordat de mosselen bij je thuis in het pannetje zitten, wordt de mossel met zorg schoongemaakt, gesorteerd en verpakt. Er komt nog altijd veel handwerk bij kijken. Een boeiend proces om te zien! Hiervan foto’s maken wordt i.v.m. privacy niet op prijs gesteld. Mocht je een kijkje willen nemen, vraag ons dan naar de mogelijkheden.

Helaas, momenteel kunnen wij geen vaartochten aanbieden of kreeftenvangen! Wel vaart Marstrand (www.marstrand.nl) op bepaalde dagen, raadpleeg hun afvaartkalender.
Vaartocht & vaartocht met arrangement. In Yerseke zijn er verschillende vaarmogelijkheden. Luister op het water naar het verhaal van de Oosterschelde en zie de oesterputten, havens, mosselveiling van af het water. Vaak wordt een vaartochtje gecombineerd met een rondleiding aan de wal. Ook is het mogelijk, als u dat tijdig aanvraagt, om aan boord oesters te proeven een wijntje te drinken, heeft u andere wensen, vraag ons er gerust naar.

Kreeften vangen. Vanuit de Ye57 kun je overstappen op een kleine bootje, het fuikenlichtertje. Dit bootje is geschikt voor 6 personen en brengt je bij de kreeftenfuiken waar kreeften in gevangen worden. Kreeften worden uit de fuiken gehaald en krijgen om knijper en schaar elastiekjes zodat ze ons en hun mede kreeften niet te lijf kunnen gaan. Naast kreeften vindt je ook krabben en zeekatten in de fuiken. Deze laatste worden altijd weer terug in het water gedaan. De kreeften gaan mee aan boord van de grotere boot om zo verkocht te worden. Zie een kreeftenvisser van dichtbij aan het werk!

Varen met grote groepen. Voor grotere groepen organiseren wij ook vaartochten. Dit om het kreeftenvissen ook voor grote groepen aanschouwelijk te maken. Vanaf de grote boot zie je dan de kreeftenvisser aan het werk. Met de gevangen kreeften komen wij aan boord om uitleg te geven. Er is van alles mogelijk. Dit om er voor te zorgen dat iedereen met een mooie ervaring op het gebied van oesters, mosselen en kreeften naar huis gaat.
Op de Oosterschelde kunnen ook garnalen worden gevangen. Een nieuwe ervaring die we aan bieden, is het varen met een garnalenvisser. Aan boord kunnen de garnalen tevens worden bereid en genoten!